пʼятниця, 25 березня 2011 р.

Категорії ілюзій

Геометричні ілюзії


Ілюзії – це спотворене, неадекватне віддзеркалення властивостей об'єкту, який ми бачимо. У перекладі з латині слово "ілюзія" означає "помилка". Це говорить про те, що ілюзії з давніх часів інтерпретувалися як якісь збої в роботі зорової системи. Вивченням причин їх виникнення займалися багато дослідників. Основне питання, що цікавить не тільки психологів, але і художників, – як на основі двомірного зображення на сітківці відтворюється тривимірний видимий світ. Можливо, зорова система використовує певні ознаки глибини і віддаленості, наприклад, принцип перспективи, який припускає, що всі паралельні лінії сходяться на рівні горизонту, а розміри об'єкту у міру його віддалення від спостерігача пропорційно зменшуються. Ми не усвідомлюємо, наскільки сильно змінюється проекція об'єкту на сітківці у міру його віддалення.
Одна із самих відомих оптико-геометричних ілюзій – ілюзія Мюллера-Лайєра (мал.1):

 
Мал.1

Поглянувши на цей малюнок, більшість спомтерігачів скаже, що лівий відрізок зі стрілочками назовні довший від правого зі стрілочками, направленними всередину. Враження настільки сильне, що згідно експериментальних даних, піддослвдні стверджують, що довжина лівого відрізка на 25-30% перевищує довжину правого.
Ще один приклад оптико-геометричних ілюзій - ілюзія Понцо (мал. 2):


Мал. 2

також ілюструє спотворення сприйняття розміру. Лівий відрізок здається значно більшим від правого. Було запропоновано безліч теорій, що пояснюють подібні спотворення. Одна з найбільш цікавих припускає, що людина інтерпретує обидві картинки як плоскі зображення в перспективі. Стрілки на кінцях відрізків, а також сходження променів в одній точці створюють ознаки перспективи, і людині здається, що відрізки розташовані на різній глибині щодо спостерігача. Враховуючи ці ознаки, а також однакову проекцію відрізків на сітківці, зорова система вимушена зробити висновок, що вони різного розміру. Ті фрагменти малюнка, які здаються більш віддаленими, сприймаються більшиим за розміром.
 Значення перспективи для сприйняття ілюзії Мюллера-Лайєра ілюструє малюнок 4. В повсякденному житті нас оточує багато прямокутних предметів: кімнати, вікна, будинки, типові контури яких можна побачити на малюнках 4а та 4б:

 
Мал. 4  

Тому зображення, на якому лінії розходяться, можна сприймати як кут будівлі, розташований далі від спостерігача, тоді як малюнок, на якому лінії сходяться, сприймається як кут будівлі, розташований ближче. Аналогічно можна пояснити ілюзію Понцо. Косі лінії, що сходяться в одній точці, асоціюються або з довгим шосе, або із залізничним полотном, на якому лежать два предмети. Зорові шаблони, сформовані таким "прямокутним" оточенням, і примушують нас помилятися при погляді на мал. 1, 2. Але при введенні в малюнок елементів ландшафту ілюзія зникає.
Аналіз запропонованого пояснення оптико-геометричних ілюзій показує, що, по-перше, всі параметри зорового образу взаємозв'язані, завдяки чому і виникає цілісне сприйняття, відтворюється адекватна картина зовнішнього світу. По-друге, на сприйняття впливають сформовані повсякденним досвідом стереотипи, наприклад, уявлення про те, що мир тривимірний, початківці працювати, як тільки до картинки вносяться ознаки, вказуючи на перспективу.
 Прикладом того, як можна зруйнувати цілісний образ об'єкту, служать так звані "неможливі", суперечливі фігури, картини з порушеною перспективою (див. мал. 5б). "Неможливі" сходи Пенроуза (мал. 5а) і їх інтерпретація в картині Ешера "Сходження і спуск" добре це ілюструє. Подивіться на мал. 5а і дайте відповідь на питання: чи рухається людина вгору? Кожен окремий проліт сходів говорить нам про те, що вона піднімається вгору, проте, пройшовши чотири прольоти, вона опиняється в тому ж місці, з якого почала свій шлях. "Неможливі" сходи не сприймаються як єдине ціле, оскільки немає узгодженості між окремими їх фрагментами. Раз по раз ми слідуємо поглядом за сходинками, ведучими вгору, намагаючись знайти спосіб вирішення цієї проблеми, і не знаходимо його. 





Ефекти післядії 

Ефект Макколофф

Неперервно дивіться протягом 5 хвилин на цей квадрат, що змінюється:

А після 5 хвилин переведіть погляд на цей:

Горизонтальні лінії здаються червонуватими, а вертикальні зеленуватими. Ефект тримається декілька хвилин.

Ефект післядії руху.

Невідривно дивитеся протягом 30 секунд на центр спіралі, що обертається.

Тепер переведіть погляд на предмети що знаходяться в кімнаті або на чиє-небудь обличчя.

 Ілюзія Мак-Кея.

Класичний малюнок, що викликає неприємні відчуття.
Якщо після розгляду цього малюнка перевести погляд порожню стіну, виникає ефект післядії, схожий на рухомі зерна рису.

  

Ілюзія Германна-Герінга.

Ефект фізіологічного ністагму.

Якщо пильно дивитися на чорну крапку, не відводити від неї ока, то приблизно через 30 секунд чорні і білі частини зображення почнуть коливатися. Якщо перевести після цього погляд на білу крапку, то можна побачити набір білих квадратів на чорному фоні (тобто послідовний образ), накладений на справжній малюнок. Цей послідовний образ весь час зміщуватиметься по малюнку, як би ви не прагнули утримати його на місці.





Анімація

Ця категорія включає ілюзії, які зроблені як анімація gif, 3d-анімація або звичайні відео-кліпи.
Проте, деякі анімаційні картинки в цій категорії – це прості статичні картинки формату jpg.
Такі “анімашки“ просто створюють враження того, що вони рухаються, обертаються або ще що-небудь :о) Тому вони і потрапили в цю, окрему категорію.
Насолоджуйтеся! Тільки дивіться, що б голова не закрутилася :о)

Чортове колесо

Мене цікавить всього одне питання. У яку сторону крутиться це колесо?
Стежте за червоними крапками. Вони крутяться проти годинникової стрілки, чи не так?
Проте, якщо ви переведете погляд на жовті крапки і стежитимете за ними, то все колесо (включаючи і червоні крапки) крутитиметься в інший бік, за годинниковою!


 Ілюзія Брауна

Які круги рухаються швидшим: великі чи маленькі?

 Швидкості у кругів однакові!
Бачите хвилі?
Це не анімація, а статична картинка!

Фрактальна ілюзія
Спіраль
Дивіться пильно в центр. Здається, що спіраль обертається!

Немає коментарів:

Дописати коментар